Bolu ilinin aynı isimli merkez ilçesi olan yönetsel birim.
Nüfus [değiştir]Merkezin 2000 genel nüfus sayımına göre 135009'dir. Bunun 84565'si ilçe merkezinde, 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
Yıllara göre ilçe nüfus verileri
Yıllar Merkez Köyler Toplam
2007
2000 84565 50444 135009
1997
1990 61509 52513 114022
1985
1980
1975
1970
1965
1960
İzzet Baysal [değiştir]İzzet Baysal vakfı kurucusu ve Bolunun minnetle andığı, Bolu'ya yardımlarını esirgemediği iş adamı.
Bolu'ya Özgü Özelikler [değiştir]Abant, Yedigöller, Gölcük, Gölköy, Aladağ, Kartalkaya, Akkayalar, At Yaylası, Mengen Ahçılar Festivali
Göynük, Mudurnu tarihi özellikleri
Kökez suyu
Kızık kilimi
Nakış İğnesi
Mudurnu el sanatları
Aşçılık
Maden suları : Akmina ve Çelik Bolu'dan çıkmaktadır.
Türkiye'nin en büyük ormanlık alanı Bolu ilinde bulunmaktadır.
TÜRKÜLERİ (TOMBALACIK HALİMEM, YEMENİMİN UÇLARI, EVLERİM EVLERİM ALİMURAT KARAGEYİKTEN ALINMADIR)
ÇAM VE NİLÜFER KOLONYALARI
PAZAR GÜNLERİ GENELDE YERLİ HALK İÇLERİNİ KENDİ HAZIRLADIKLARI PİDELER YAPTIRIRLAR.
TERMAL KAPLICALAR
KIŞ TURİZMİ (KARTALKAYA)
YÖRESEL YEMEKLERİ VE YEMEKLİK ÜRÜNLERİ
MANTAR (KANLICA, TELLİCE, CİNCİLE, SÖBELEM, VS.)
PATATES (SARI PATATES- BOLU PATATESİ)
KÖY EKMEĞİ (PAŞAKÖYÜ VS.)(PATATESLİ OLUR)
KEŞ (YOĞURTUN KURUTULMUŞ ŞEKLİDİR, KIZARTILIP YENDİĞİ GİBİ, KEŞLİ CEVİZLİ ERİŞTE VE KEŞLİ CEVİZLİ MANTIDA KULLANILIR)(TÜRKİYEDE SADECE BOLUDA YAPILIR)
ERİŞTE (EV YAPIMI MAKARNA)
ACI BAL
ALABALIK , MERCAN BALIĞI
ABANT ALABALIĞI (Salmo trutta abanticus)
BOLU FINDIĞI (KORUCUK FINDIĞI)
KIBRISCIK PİRİNCİ : 1'e 3 su emebilir. Bu yöreye özgüdür.(Dünyadaki en kaliteli pirinçtir. Yüksek nehir ve dere yataklarında temiz ve soğuk suda yetişir.)
SEBEN ELMASI
YENİÇAĞA GÖLÜ TURBALIKLARI
MENGEN PEYNİRİ
DÖRTDİVAN PEYNİRİ
FINDIK ŞEKERİ
MUDURNU SARAY HELVASI (Depme Helva)
ŞAKŞAK HELVA
BOLU ÇİKOLATASI
FASULYE, BAKLA , PATATES , MANTAR(TELLİCE) ÇORBALARI.
HÖŞMERİM,
KEDİ BATMAZ,
MENGEN PİLAVI
DÜNYADA EN ÇOK MANTAR ÇEŞİDİNİN BULUNDUĞU, KLİMATOLOJİK ÖZELLİK GÖSTEREN BİR BÖLGEDİR. (72 TÜR MANTAR GELİŞİM GÖSTERMEKTEDİR.)
DAĞ ÇİLEĞİ TÜRKİYEDE EN ÇOK BU BÖLGEDE YETİŞMEKTEDİR.
KABAKLI GÖZLEME
ACI SU BAZLAMACI
ALT ÜST BÖREĞİ
KAŞIKATMAÇ
KIZILCIK TARHANASI
FINDIK ŞEKERİ
KAZ ÇEVİRME (GEREDE PANAYIRI)
OVMAÇ ÇORBASI
PAŞA PİLAVI
KARAVU
PESTİL
DÖNGEL TURŞUSU
TAVA YOĞURDU
Nüfus [değiştir]Merkezin 2000 genel nüfus sayımına göre 135009'dir. Bunun 84565'si ilçe merkezinde, 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
Yıllara göre ilçe nüfus verileri
Yıllar Merkez Köyler Toplam
2007
2000 84565 50444 135009
1997
1990 61509 52513 114022
1985
1980
1975
1970
1965
1960
İzzet Baysal [değiştir]İzzet Baysal vakfı kurucusu ve Bolunun minnetle andığı, Bolu'ya yardımlarını esirgemediği iş adamı.
Bolu'ya Özgü Özelikler [değiştir]Abant, Yedigöller, Gölcük, Gölköy, Aladağ, Kartalkaya, Akkayalar, At Yaylası, Mengen Ahçılar Festivali
Göynük, Mudurnu tarihi özellikleri
Kökez suyu
Kızık kilimi
Nakış İğnesi
Mudurnu el sanatları
Aşçılık
Maden suları : Akmina ve Çelik Bolu'dan çıkmaktadır.
Türkiye'nin en büyük ormanlık alanı Bolu ilinde bulunmaktadır.
TÜRKÜLERİ (TOMBALACIK HALİMEM, YEMENİMİN UÇLARI, EVLERİM EVLERİM ALİMURAT KARAGEYİKTEN ALINMADIR)
ÇAM VE NİLÜFER KOLONYALARI
PAZAR GÜNLERİ GENELDE YERLİ HALK İÇLERİNİ KENDİ HAZIRLADIKLARI PİDELER YAPTIRIRLAR.
TERMAL KAPLICALAR
KIŞ TURİZMİ (KARTALKAYA)
YÖRESEL YEMEKLERİ VE YEMEKLİK ÜRÜNLERİ
MANTAR (KANLICA, TELLİCE, CİNCİLE, SÖBELEM, VS.)
PATATES (SARI PATATES- BOLU PATATESİ)
KÖY EKMEĞİ (PAŞAKÖYÜ VS.)(PATATESLİ OLUR)
KEŞ (YOĞURTUN KURUTULMUŞ ŞEKLİDİR, KIZARTILIP YENDİĞİ GİBİ, KEŞLİ CEVİZLİ ERİŞTE VE KEŞLİ CEVİZLİ MANTIDA KULLANILIR)(TÜRKİYEDE SADECE BOLUDA YAPILIR)
ERİŞTE (EV YAPIMI MAKARNA)
ACI BAL
ALABALIK , MERCAN BALIĞI
ABANT ALABALIĞI (Salmo trutta abanticus)
BOLU FINDIĞI (KORUCUK FINDIĞI)
KIBRISCIK PİRİNCİ : 1'e 3 su emebilir. Bu yöreye özgüdür.(Dünyadaki en kaliteli pirinçtir. Yüksek nehir ve dere yataklarında temiz ve soğuk suda yetişir.)
SEBEN ELMASI
YENİÇAĞA GÖLÜ TURBALIKLARI
MENGEN PEYNİRİ
DÖRTDİVAN PEYNİRİ
FINDIK ŞEKERİ
MUDURNU SARAY HELVASI (Depme Helva)
ŞAKŞAK HELVA
BOLU ÇİKOLATASI
FASULYE, BAKLA , PATATES , MANTAR(TELLİCE) ÇORBALARI.
HÖŞMERİM,
KEDİ BATMAZ,
MENGEN PİLAVI
DÜNYADA EN ÇOK MANTAR ÇEŞİDİNİN BULUNDUĞU, KLİMATOLOJİK ÖZELLİK GÖSTEREN BİR BÖLGEDİR. (72 TÜR MANTAR GELİŞİM GÖSTERMEKTEDİR.)
DAĞ ÇİLEĞİ TÜRKİYEDE EN ÇOK BU BÖLGEDE YETİŞMEKTEDİR.
KABAKLI GÖZLEME
ACI SU BAZLAMACI
ALT ÜST BÖREĞİ
KAŞIKATMAÇ
KIZILCIK TARHANASI
FINDIK ŞEKERİ
KAZ ÇEVİRME (GEREDE PANAYIRI)
OVMAÇ ÇORBASI
PAŞA PİLAVI
KARAVU
PESTİL
DÖNGEL TURŞUSU
TAVA YOĞURDU